Sportsponsoring en sportwetenschap lopen nog niet parallel


 

Opinie

Samen de topsport vooruit helpen stond er boven een artikel in het Dagblad van het Noorden van 7 januari 2014.
En direct daaronder staat dan Multidisciplinaire Kenniswerkplaats van Instituut voor Sportstudies succes en Docenten vergaren kennis ten behoeve van topsport in Noorden.

En in een kadertje onder het kopje Samenwerking lezen we vervolgens:” De Kenniswerkplaats Training, Coaching en Presteren is één van de vier werkplaatsen van het Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap. De andere drie behandelen de thema’s “Motorisch leren en bewegingsonderwijs”, “Stimuleren van sport en bewegen” en “Ondernemen en beleid in de sport”. Door de samenwerking van het Instituut voor Sportstudies met het UMCG en de RuG (bewegingswetenschappen) is een multidisciplinaire community ontstaan en dient de kenniswerkplaats als intermediair tussen wetenschap en praktijk.”

Terwijl uit bovenstaande wel mag blijken dat de wetenschap het belang van bewegen niet alleen benoemd maar er ook onderzoek naar doet, wordt het belang van bewegen in de politiek nog veelal met de mond beleden, maar niet in daden omgezet.

Er is onder de vlag van de Kenniswerkplaats al sinds 2011 een groot onderzoek gaande dat heet Monitoring Athletic Performance Study (MAPS) Binnen deze studie worden liefst 160 topatleten (80 duur- en 80 teamsporters) twee jaar gevolgd en worden periodiek fysieke en psychologische testen bij ze afgenomen om de belasting en belastbaarheid in kaart te brengen. Onder anderen topsportorganisaties als GasTerra Flames, Abiant Lycurgus en de FC Groningen zijn betrokken bij het onderzoek.

En nu komen wij het doel van deze opinie, waarom gaat het in Groningen zo goed met topsport en wetenschap en zoveel minder goed met topsport en sponsoring. Want iedereen zal gelezen hebben, dat Abiant Lycurgus langs de rand van de financiële afgrond ging, dat GasTerra Flames bestuurlijk problemen heeft door de financiële verwikkelingen, dat de FC Groningen over 2013 ongeveer twee miljoen Euro tekort komt en dat Alfa College Nic nog steeds Ricky Wu voor een beperkt bedrag niet heeft kunnen binnen halen en van werk voorzien.

Er was nog hoop want niet zo lang geleden werden we in Groningen blij gemaakt met een bundeling van krachten, want wat werd ons gemeld:

Samen duurzaam aan de TOP!

Binnen de Energy Valley Topclub hebben BAM, Essent, GasTerra, Gasunie, Groningen Seaports en Imtech hun krachten  gebundeld als groenpartner van FC Groningen (voetbal), GasTerra Flames (basketbal), Abiant/Lycurgus (volleybal) en Nic./Alfa-college (korfbal).

Met de Energy Valley Topclub hebben de deelnemende organisaties een manier gevonden om groene energie te promoten bij het brede publiek, de jeugd te enthousiasmeren voor duurzaamheid en techniek én een ontmoetingscentrum te zijn voor de energiesector. Met kennisinstellingen, Groninger topsportverenigingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bundelt Energy Valley Topclub onder de noemer ‘Samen duurzaam aan de top’ de komende jaren de krachten. Het onderwijs en de sport kunnen worden benut om de energieboodschap breeduit over te dragen en daarbij een miljoenenpubliek te bereiken.

De Energy Valley Topclub bestaat uit groenpartners en groenleden. Daarnaast zijn de Natuur- en Milieufederatie Groningen, de gemeente en de provincie Groningen supporters van de Topclub.

Onze doelen:

  • vergroten kennis en interesse voor (energie) techniek en duurzaamheid bij de jeugd;
  • ontwikkelen van groene energie projecten in Noord-Nederland;
  • informeren, betrekken en mobiliseren brede publiek bij energie transitie.

Aan wie het ligt is niet één twee drie te zeggen, maar van Energy Valley Topclub hebben we na de startoperatie niet zo erg veel meer gehoord. Zeker is dat de credits voor deze samenwerking aan de FC Groningen mogen worden gegeven, maar even zo zeker is dat de FC Groningen een erg groot percentage van de bijdrage krijgt en de overige clubs eigenlijk met een fooi worden afgescheept.

De moraal van dit verhaal is laat Energy Valley Topclub eens te rade gaan bij de wetenschap en als dat al gebeurt laat belangstellenden dat dan ook weten, start een stichting op die wetenschap en sponsoring bij elkaar brengt en ga eens kijken in andere plaatsen (voorbeeld Barcelona en Milaan, maar er zijn meer) waar dergelijke samenwerkingsverbanden al lang bestaan en ook werken.

Het is nog niet te laat en zelfs nog geen twee voor twaalf, maar net als de politiek over breedtesport alleen maar praten en onvoldoende doen is het paard achter de wagen spannen.

Wetenschap, politiek en Energy Valley zoek elkaar op en laat dat ook zien.

Over sportgroningen

Al heel lang ben ik geinteresseerd in sport. Ga nu aan de slag om sporten in Groningen (met name topsport) met elkaar te verbinden, zodat iedereen gemakkelijk kan vinden welke topsport er in Groningen wordt gespeeld en dus te zien is. Ben nu ruim twee jaar aan de slag en heb erg veel plezier in dit werk. Krijg veel positieve reacties, maar blijf ook in voor verbetering en uw nieuws. Maar alle berichten met de name de commentaren en opinies worden niet altijd door iedereen gedeeld. Dat hoeft ook niet het bevordert de discussie en dat is doorgaans de bedoeling. Nu ik al een tijdje bezig en merk ik steeds meer dat Groningen toch echt een sportstad is, met diverse clubs, die zelfs mee strijden voor het kampioenschap van Nederland. Ook heel mooi is te constateren dat sporten die niet zo in beeld en in de krant komen gebruik maken van dit weblog om toch informatie kenbaar te maken. Ik roep dan ook op beslist niet te aarzelen en mij nieuws vooral te blijven mailen. Ik zal niet alles kunnen plaatsen, maar doe erg mijn best om toch zoveel mogelijk informatie op de site te krijgen. Mijn e-mailadres is s.c.gankema@hetnet.nl
Dit bericht werd geplaatst in Sport algemeen. Bookmark de permalink .