Wie wordt sportman/sportvrouw of sportploeg/organisatie bij G7 gemeenten


De afgelopen twee maanden heeft www.eemsmondsport.nl de bezoekers gevraagd een sportman, sportvrouw, of sportploeg/organisatie van 2013 te nomineren voor de G7-gemeenten Delfzijl, Appingedam, Eemsmond, Loppersum, De Marne, Winsum en Bedum, aangevuld met Ten Boer.

Hoewel de officiële inzendtermijn nog niet gesloten is, heeft Eemsmondsport alvast een lijst samengesteld met de genomineerden voor de sportverkiezing van www.eemsmondsport.nl U kunt op deze manier alvast wat nader kennis maken met de door uzelf voorgedragen kandidaten. De uitreiking zal op zaterdag 15 februari plaatsvinden in Partycentrum De Bolder in Delfzijl.

Uiteraard is er nog niets beslist. De stemronde start maandag 13 januari en duurt tot een etmaal voor de uitreiking in Partycentrum De Bolder in Delfzijl. Daar worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt.  Stem dus op uw favoriet en maak zelf mee of uw sportman, sportvrouw, sportploeg of –organisatie ook daadwerkelijk wordt gekozen. Het stemformulier is vanaf maandag op deze website te vinden. We zullen daar via de social media de nodige aandacht aan schenken. Voor genomineerde teams, verenigingen en organisaties hebben we besloten dat men gerust met een hele ploeg mag komen, maar dat er maximaal twee afgevaardigden een eventueel gewonnen prijs in ontvangst zullen nemen. Zij dienen voor aanvang van de uitreiking bij de organisatie kenbaar te maken wie dit zijn.

Om te stemmen klik op de volgende link:

http://www.eemsmondsport.nl/sportverkiezing-2/

Sportman van het Jaar

Allard Janssen/Erwin Heerlijn (SJO NEC Delfzijl) Allard Janssen is samen met Erwin Heerlijn initiatiefnemer van de SJO NEC Delfzijl en heeft vanaf het begin zijn ziel en zaligheid in deze ‘nieuwe’ vereniging gestoken om de fuserende clubs Neptunia en Eems Boys goed samen te laten smelten.

Jur Vrieling (springruiter, Holwierde Springruiter Jur Vrieling behoeft eigenlijk geen introductie. Hij begon zijn carrière toen hij 13 jaar was. De grootste successen van Vrieling in het afgelopen jaar zijn: 1e NC Gijon met Zirocco Blue; 3e NC Falsterbo met Bubalu;1e GP Copenhagen met Zirocco Blue;1e NC Copenhagen met Zirocco Blue;3e GP Vestfold met Zavall; 2e WC Warschau met Zirocco Blue;3e Euroclassics Bremen met Bubalu en 2e WC Warschau met Zirocco Blue. Zijn grootste succes was uiteraard de zilveren plak die hij tijdens de Olympische Spelen verdiende met het paard Bubalu.

Jan Vriemoedt (voetbalvereniging De Pelikanen, Appingedam) Jan Vriemoedt heeft ruim twintig jaar deel uit gemaakt van de eerste selectie van derdeklasser De Pelikanen. Hij nam in november op 39-jarige leeftijd afscheid van de Damster hoofdmacht tijdens het thuisduel tegen De Fivel uit Zeerijp. Vriemoedt wordt gezien als een bevlogen voetballer die er altijd was als men hem nodig had.

Caston ten Hove (voltigeur Eemsrakkers, Holwierde) Caston ten Hove (20) is voltigeur bij voltigevereniging de Eemsrakkers uit Holwierde. In 2013 is hij Nederlands kampioen geworden in zijn klasse in Ermelo, en heeft hij op een internationaal kampioenschap de eerste plaats weten te behalen.

Jan Spijk (Stedum) Jan Spijk werd tijdens de nieuwjaarsvisite van voetbalvereniging Stedum uitgeroepen tot Stedumer van het Jaar 2013. Zijn verkiezing had de voetballer vooral te danken aan zijn inspanningen voor de voetbalsport in Stedum. Het trapveldje aan de Hilmaarweg is door zijn sportende collega’s omgedoopt tot het Jan Spijk Court.

Gertjan en Nico Groendijk (Bedum) De broers Gertjan en Nico Groendijk uit Bedum hebben in februari 2013 vijf medailles gewonnen tijdens de World Winter Games Pyeung Chang in Zuid-Korea. Dit zijn Olympische winterspelen voor sporters met een verstandelijke handicap. Gertjan won bij het shorttrack schaatsen goud op de 500 meter en de 777 meter en een zilveren plak op de 1000 meter. Zijn broer behaalde op de 1000 meter

Sportvrouw van het Jaar

Gonny Houtman (hardloopster, Winsum) Gonny Houtman uit Winsum heeft het afgelopen jaar in Utrecht voor de tweede keer op rij beslag weten te leggen op de nationale titel bij de Vrouwen 60+ op de 10 kilometer. In maart was ze al de beste op de halve marathon in Venlo en in oktober pakte ze de nationale titel op de marathon. Op haar erelijst staan inmiddels zeven nationale titels en twee zilveren medailles.Daarnaast heeft ze in 2013 de volgende grote (inter)nationale wedstrijden in haar leeftijdscategorie gewonnen: de marathon van Hamburg (D); de halve marathons van Egmond aan Zee, de City Pier Cityloop Den Haag-Scheveningen-Den Haag en de Ameland Adventure Run, De Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam over 16.1 km en de Zevenheuvelenloop in Nijmegen over 15 km. In vier regionale wedstrijden over 10 km eindigde ze eveneens als eerste.

Marjan Bodde (volleybalvereniging Memesa, Appingedam) Marjan Bodde is sinds dit seizoen de spelverdeelster van Memesa. Ze wordt door insiders gezien als een onmisbare schakel voor het team en kwijt zich uitstekend van haar taak. Het is inmiddels het derde seizoen dat ze met de Damsters meedraait die op dit moment ongekende successen vieren.

Patries Zijlstra Patries Zijlstra uit Eenum is na een ziekte teruggekomen op het niveau waarop zij nu presteert. Ze wordt gerespecteerd voor haar doorzettingsvermogen. Zijlstra werd winnaar van het BuurContact Loopcircuit 2013 en gaf deze zege wat extra glans door in oktober de Ekensteinloop in Appingedam op haar naam te zetten.

Sandra Haan (Uithuizen) De 23-jarige Sandra Haan heeft vorige maand de sportpenning gekregen van de gemeente Eemsmond. Op 1 december veroverde de inwoonster van Uithuizen de Nationale titel bij het Pencak Silat (Tanding) in de klasse dames tot 60 kilogram. Een jaar eerder haalde ze brons en twee keer goud bij het wedstrijdvechten.

Judith Veldman, Delfzijl (Eemsrobben) Judith Veldman pakte in juni tijdens het NK zwemmen in Eindhoven drie keer brons. Ze behaalde de plakken op de 100 en 200 meter schoolslag, alsmede de 400 meter wisselslag. De Delfzijlster tiener weet ieder jaar weer aan te tonen dat ze in de landelijke top mee kan doen. Enkele weken later deed ze het nog eens dunnetjes over met zilver tijdens het NK sprint.

Marije Oosterhuis (Delfzijl) Zwemster Marije Oosterhuis uit Delfzijl werd het afgelopen jaar geselecteerd als ambassadrice voor de Johan Cruyff Foundation. Zij is paralympisch zwemster en combineert topsport met studeren aan het Johan Cruyff College. Ze maakt deel uit van de 14 van Johan, een campagne die gehandicapte en niet-gehandicapte kinderen en jongeren in beweging wil krijgen. Het ultieme doel van Marije is het behalen van een medaille in Rio de Janeiro. Haar prestaties van 2013 in een notendop?  NK lange baan (2x zilver), NK Sprint (1x zilver), WK Montreal, Canada (2x een zevende plaats en 1x een achtste plaats), NK korte baan (1x goud, 3x zilver), twee Europese records op de 200 m vrije slag en twee keer een Nederlands record record  op de 100m rugslag en de 200m vrije slag.

Fleur Medema (Appingedam) De 20-jarige Fleur Medema uit Appingedam werd in september met haar 12-jarige quarter horse BQ Blind Date Nederlands kampioen tijdens het Dutch Western Riding Festival in Wanroy. Ze pakte de titel op de onderdelen Versatile en Western Riding. Deze onderdelen worden alleen in de hoogste klassen uitgeschreven.

Danara Stoppels (Holwierde) Danara Stoppels uit Holwierde is 10 jaar en doet aan atletiek en turnen. Ze heeft het afgelopen jaar een groot aantal wedstrijden gewonnen bij meerkampen in heel Nederland (atletiek) en daarnaast veel hardloopwedstrijden. Om maar even wat te noemen: Indoor Stadskanaal, Drachten, Steenwijk, Heerenveen, Emmeloord, Enschede, Utrecht (2x) en Dronten. Tijdens Indoor Amsterdam werd ze tweede, een plek die ze ook haalde op het Indoor Apeldoorn dat te boek stond als het onofficiële NK. tevens is ze Gronings kampioengeworden met turnen pupil1 niveau8 en heeft ze meegedaan aan de halve finale van het Nederlands kampioenschap turnen in Nederweert.

Sportploeg/organisatie van het Jaar

Organisatie Eurocup Delfzijl Nick de Groot en Roy Boxmeer zijn de initiatiefnemers van Eurocup Delfzijl. Een indoor voetbal-evenement dat vorig jaar zijn eerste editie beleefde en in het weekend van 11 en 12 januari zijn tweede uitvoering beleeft. Kleintje Eurovoetbal wordt het tweedaagse gebeuren in de Brede School in Delfzijl al genoemd.

Volleybalvereniging Memesa (Appingedam) De dames van volleybalvereniging Memesa uit Appingedam zijn momenteel koploper in de 2e Klasse B, regio Noord van de volleybalcompetitie. De dames hebben alle wedstrijden tot nu toe gewonnen en lijken regelrecht op het kampioenschap af te stevenen. Drijvende krachten achter het team zijn de coaches Kees Parent jr. en Dolf Langerhuizen. Zij hebben een perfecte mix weten te maken van jarenlange ervaring en jeugdig talent.

Legacy Dance Team Het Legacy Dance Team, van dansschool The Legacy uit Delfzijl, is de groep die tijdens de thuiswedstrijden van basketbaltrots Gasterra Flames, het vroegere Donar, het publiek op wervelende shows trakteert onder de naam Legacy Flames.  Het cheerleaderteam is zelfs al in China geweest om daar een groot basketbaltoernooi bij te wonen. Verder hebben ze demoteams die al jaren in de top drie van Nederland staan en ook in Europa laten ze meerdere keren van zich horen.

Voetbalvereniging SC Loppersum Waar in het verleden de vv Appingedam een leidende rol in de Noord-Groninger voetbalwereld had, kan men in het geval van SC Loppersum wel spreken van een goede poging om tot visitekaartje van het Noord-Groninger amateurvoetbal te worden uitgeroepen. De Lopsters spelen een prominente rol in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal en hebben zich de laatste jaren, behalve op voetbalgebied, ook op organisatorisch vlak goed ontwikkeld. De club wordt als een positief uithangbord van de gemeente gezien.

ZVV Delfzijl In deze tijden van krimp zie je bij ZVV Delfzijl alleen maar groei. In het tweede seizoen is men van vijf naar acht teams gegroeid, waarbij het eerste elftal ongeslagen onderweg is naar het kampioenschap en het tweede ook in de eerste klasse uitkomt en het hier naar behoren doet. De jeugd floreert eveneens. Men heeft een A1 en genoeg jeugdleden zich hebben aangemeld om een B1, C1 en C2 te vormen.

MGV Middelstum De meiden van de Middelstummer Gymnastiekvereniging MGV hebben het afgelopen jaar uitstekende prestaties geleverd bij de wedstrijden. Alle meiden hebben een provinciaal kampioenschap mogen turnen in onze provincie. Daarnaast zijn er een flink aantal medailles behaald op de Janssen & Fritsen Cup. Ter info, het niveau op deze wedstrijd ligt vaak hoger dan het niveau in Groningen. Voor deze wedstrijd mag men vrij inschrijven, deelnemers komen van Groningen, Friesland, Flevoland, Overijsel en de eilanden).

Voetbalvereniging De Pelikanen (Appingedam) De Pelikanen, met voornamelijk spelers uit de eigen jeugdopleiding, promoveerde vorig seizoen via de nacompetitie naar de derde klasse door twee keer van SC Elim te winnen. Met name de uitwedstrijd was van een erg hoog niveau. De promotie kreeg een extra lading doordat Jan Vriemoedt, het boegbeeld van het team met meer dan twintig seizoenen speler van het eerste elftal, zo zijn gewenste tweede promotie mocht vieren.

Heren 1 volleybalvereniging LSV (Loppersum) De heren van LSV werden kampioen in de tweede klasse en promoveerden vervolgens in het seizoen 2012/2013 naar de eerste klasse. Dat seizoen werden er maar twee wedstrijden verloren. LSV wist eveneens tot laatste zestien in het bekertoernooi door te dringen om daarna door een ploeg uit de derde divisie te worden uitgeschakeld. De supporters en de ambiance van de Lopster Boshal, waar LSV de thuiswedstrijden speelt, worden alom geroemd.

Organisatie Stadsloop Appingedam We schrijven 1996. Twee mannen die hun sporen in de wegatletiek hebben verdiend, hebben het idee geopperd om een wedstrijd te organiseren in het centrum van Appingedam. Wie deze mannen waren? Peter de Vries en Jan Dijkman. Een jaar later de try out met een parcours over het voormalig ijsbaanterrein. Circa 300 deelnemers en iedereen bijzonder enthousiast. De bedrijvenloop werd geïntroduceerd, de peuterrun is altijd heel bijzonder en de recreant die zijn eigen wedstrijd loopt. Atleten uit Kenia en Ethiopië die we terugzien in de top van de IAAF ranglijsten. Dit alles maakt de Stadsloop zo bijzonder.

Voetbalvereniging Appingedam VVA Appingedam is de afgelopen jaren door een diep dal gegaan. De eens zo trotse hoofdklasser moest zelfs de zondagtak van het voetbal opgeven en begon aan een nieuw leven in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal. Inmiddels heeft het vlaggenschip van de club zich opgewerkt tot lijstaanvoerder van de derde klasse en is de algemene verwachting dat het elftal van Gerard Zeeman en zijn huidige assistent Jan Medema het zelfs in de tweede klasse goed zou kunnen doen.

Paardensportvereniging ZEO (‘tZandt) Paardensportvereniging ZEO uit tZandt heeft het afgelopen jaar drie Nederlands kampioenen mennen afgeleverd. In de klasse M was Annemarie Brontsema uit tZandt de beste tijdens de Hippiade Mennen in Ermelo. In de klasse Z/ZZ vaardigheid ging de hoogste eer naar Rita Qualm uit Wagenborgen en Ito Werkman uit Ten Post werd winnaar bij de tweespan paarden Z/ZZ vaardigheid. Lotte Oldenhuis uit Uithuizen werd uitgeroepen tot mentalent van het jaar.

Meisjesteam ME1 SJO NEC Delfzijl Het team ME1 van de gecombineerde jeugdafdeling Neptunia/Eems Boys, beter bekend als SJO NEC Delfzijl, is na de zomervakantie opgezet met twaalf bloedfanatieke meiden. Dat zijn er ondertussen al vijftien. Op alle trainingen zijn ze zo goed als altijd voltallig aanwezig en wordt er enthousiast Ze zijn in de najaarscompetitie ongeslagen gebleven en hebben maar acht van de tien wedstrijden nodig gehad om kampioen te worden. In die acht wedstrijden hebben ze maar liefst 73 doelpunten gescoord en slechts 3 tegengoals om de oren gekregen. Ook in de beker zijn ze nog ongeslagen en hebben inmiddels de laatste zestien bereikt.

Gymvereniging GAV Unitas (Usquert) GAV Unitas is een zeer actieve vereniging voor jong en oud. Ze kunnen al bijna twee jaar niet meer in Usquert sporten omdat het dorpshuis verbouwt wordt. Door financiële problemen duurt de verbouwing veel langer dan in eerste instantie verwacht. Hierdoor wordt er op dit moment op vier verschillende plaatsen in drie verschillende dorpen lesgegeven. De zorg voor ledenverlies was groot. Het bestuur van Unitas heeft dit echter goed opgepakt. In plaats van ledenverlies te lijden is de vereniging gegroeid. Ruim een jaar geleden zijn ze gestart met freerunning. Een zeer populaire tak van sport onder vooral jongens. De jongens gymgroep moest door te weinig jongens gestopt worden maar de freerunning groep heeft er voor gezorgd dat er 30 nieuwe leden zijn gekomen. De vereniging wordt gereoemd voor hun doorzettingsvermogen en wilskracht en hoopt van 2014 een succesvol jaar te maken.

Organisatie ZAWICO (Appingedam) Het is alweer 15 jaar geleden dat de jeugdafdeling van v.v. Appingedam, met name in de persoon van Jan Gorter, het initiatief nam om een Zaalvoetbal Winter Competitie te gaan organiseren voor jeugdspelers. Wat destijds klein begon is inmiddels uitgegroeid tot een grootschalig jaarlijks terugkerend gebeuren. Bestond het bij aanvang 1999-2000 uit twee poules voor zowel C, D, E-ers alsook F-ers, inmiddels zijn de aantallen meer dan verdubbeld. In dit nieuwe seizoen gaat men wederom met vele teams van start, te weten: 75 teams verdeeld over 14 poules. Een kleine 700 jeugdleden verspreid over de verenigingen vv Appingedam, vv De Pelikanen, vv Farmsum, vv Holwierde, vv Poolster, vv SJO NEC en vv WEO blijven zo sportief bezig tijdens de winterstop van hun reguliere competities.

Over sportgroningen

Al heel lang ben ik geinteresseerd in sport. Ga nu aan de slag om sporten in Groningen (met name topsport) met elkaar te verbinden, zodat iedereen gemakkelijk kan vinden welke topsport er in Groningen wordt gespeeld en dus te zien is. Ben nu ruim twee jaar aan de slag en heb erg veel plezier in dit werk. Krijg veel positieve reacties, maar blijf ook in voor verbetering en uw nieuws. Maar alle berichten met de name de commentaren en opinies worden niet altijd door iedereen gedeeld. Dat hoeft ook niet het bevordert de discussie en dat is doorgaans de bedoeling. Nu ik al een tijdje bezig en merk ik steeds meer dat Groningen toch echt een sportstad is, met diverse clubs, die zelfs mee strijden voor het kampioenschap van Nederland. Ook heel mooi is te constateren dat sporten die niet zo in beeld en in de krant komen gebruik maken van dit weblog om toch informatie kenbaar te maken. Ik roep dan ook op beslist niet te aarzelen en mij nieuws vooral te blijven mailen. Ik zal niet alles kunnen plaatsen, maar doe erg mijn best om toch zoveel mogelijk informatie op de site te krijgen. Mijn e-mailadres is s.c.gankema@hetnet.nl
Dit bericht werd geplaatst in Sport algemeen. Bookmark de permalink .