Nanko van Buuren in Rio de Janeiro overleden


image

Van het bestuur van Ibiss in Nederland kregen wij als vrienden van Ibiss het volgende bericht.

14 februari 2015, een trieste dag. De dag dat IBISS-directeur Nanko G. van Buuren is overleden. Een hartstilstand in een ziekenhuis in Rio de Janeiro werd hem fataal. Nanko zou op

Ruim 25 jaar geleden richtte Nanko in Rio de Janeiro stichting IBISS op. Hij redde veel jongeren uit de drugsbendes en bood mensen uit de favela’s hoop. Hij vocht met hen voor sociale gelijkheid en mensenrechten. Nanko was een Patrão voor de sloppenwijkbewoners, een vaderfiguur die inspireerde met zijn onvermoeibare passie en moed.
Voor zijn werk werd Nanko van Buuren in Nederland onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Internationaal werd hij beloond met de Desmond Tutu-prijs. IBISS en IBISS Foundation zullen het waardevolle werk in de favela’s voortzetten in de geest van Nanko.

We wensen Anne, Juninho, Yann en Larah veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. Rust in vrede Nanko, we zijn trots op je.

Ook in de sportgemeenschap van Groningen was Nank van Buuren een bekende persoonlijkheid. Bij de FC Groningen was hij met voetballers uit “zijn” favela’s in Brazilië en bij Lycurgus hebben we hem met een compleet elftal uit zijn Rio de Janeiro zien spelen.
Maar Nanko zat ook bij de basketballers van Donar op de tribune.

En vorig jaar nog was er in Winsum nog een actie onder de naam Winsum voor Ibiss.

Het overlijden van Nanko van Buuren zal een grote slag zijn voor de straatkinderen in de favela’s van Rio de Janeiro, want wie is in staat en bereid om in de gevaarlijke favela’s, waar je nauwelijks steun hebt van de corrupte politie, te werken voor en met de sociaal zwakkeren.

Rio de Janeiro, Brazilië maar ook Nederland verliezen een markante, in het contact zachtaardige, persoonlijkheid waar erg moeilijk een opvolger zal zijn te vinden.

Maandag 16 februari 2015 was om 14.00 uur (lokale tijd) gelegenheid om afscheid te nemen van Nanko in Capela São Francisco Xavier, Cemitério do Caju, Rio de Janeiro. De begrafenis vond aansluitend om 16.00 uur plaats.

Nanko rust in vrede en weet dat wat jij gedaan hebt je door weinigen zal worden nagedaan.

Sebo en Anneke Gankema

Over sportgroningen

Al heel lang ben ik geinteresseerd in sport. Ga nu aan de slag om sporten in Groningen (met name topsport) met elkaar te verbinden, zodat iedereen gemakkelijk kan vinden welke topsport er in Groningen wordt gespeeld en dus te zien is. Ben nu ruim twee jaar aan de slag en heb erg veel plezier in dit werk. Krijg veel positieve reacties, maar blijf ook in voor verbetering en uw nieuws. Maar alle berichten met de name de commentaren en opinies worden niet altijd door iedereen gedeeld. Dat hoeft ook niet het bevordert de discussie en dat is doorgaans de bedoeling. Nu ik al een tijdje bezig en merk ik steeds meer dat Groningen toch echt een sportstad is, met diverse clubs, die zelfs mee strijden voor het kampioenschap van Nederland. Ook heel mooi is te constateren dat sporten die niet zo in beeld en in de krant komen gebruik maken van dit weblog om toch informatie kenbaar te maken. Ik roep dan ook op beslist niet te aarzelen en mij nieuws vooral te blijven mailen. Ik zal niet alles kunnen plaatsen, maar doe erg mijn best om toch zoveel mogelijk informatie op de site te krijgen. Mijn e-mailadres is s.c.gankema@hetnet.nl
Dit bericht werd geplaatst in Sport algemeen. Bookmark de permalink .